085 7440850 Vragen en advies: bel ons!

Blog: De prachtige Masca Vallei op Tenerife!

Prachtige vergezichten, spannende haarspeldbochten en imposante rotsformaties. Dat is de Masca Vallei op Tenerife. Een van de meest bijzondere plekjes van Europa. Tenminste dat is mijn mening, maar na het lezen van deze blog hopelijk ook die van jou!

Nu moet ik toegeven dat ze Masca behoorlijk goed verstopt hebben op het eiland. Maar uiteraard weet je na het lezen van deze blog precies hoe je er kunt komen en wat Masca verder nog meer is, het is namelijk niet alleen maar een vallei.
Verstopt is misschien niet helemaal het goede woord. Als je naar de ligging kijkt dan snap je wel wat ik met verstopt bedoel, maar als je kijkt na het aantal personen die Masca dagelijks bezoeken dan is het zeker niet goed genoeg verstopt.

Nu kan ik je beloven dat het echt net zo mooi is als op de foto hierboven. De weg vol met haarspeldbochten loopt dwars door de vallei en brengt je langzaamaan steeds hoger. Het uitzicht vanuit elk hoekje is werkelijk adembenemend.

Maar hoe kom je er nou eigenlijk?

Dit is een vraag die eigenlijk helemaal niet zo heel moeilijk te beantwoorden is. Er zijn namelijk drie vrij voor de hand liggende antwoorden:

Met een huurauto

Een auto huren is in meerdere opzichten een leuk idee om te doen op Tenerife. Naar Masca rijden is er zeker één van. Of nou ja... de weg naar dit prachtige bergdorpje staat bekend als een van de spannendste wegen. En nu had ik het liefst tegen jullie willen zeggen dat dat niet zo is, maar dan zou ik liegen!

Het feit dat de weg niet mega breed is maar wél tweerichtingsverkeer helpt ook niet helemaal mee. Gelukkig zijn er genoeg plekken onderweg om te stoppen voor foto's en andere de ruimte te geven.

Theoretisch gezien heeft het verkeer dat naar boven rijdt voorrang op het naar beneden rijdende verkeer. Nu is het helaas zo dat niet iedereen dat weet en dat zorgt soms voor gevaarlijke situatie. Blijf dus ten alle tijden goed gefocust op andere voortuigen.

Gelukkig kan ik jullie wel een beetje geruststellen. Van de rand afvallen is namelijk niet echt mogelijk. De hele weg staat vol met van die grote gele blokken zoals je op de foto hierboven kunt zien. Het is dus gewoon hartstikke veilig!

Met het openbaar vervoer

Niet de meest makkelijke en voor de hand liggende manier, maar wel de goedkoopste manier. Er zijn twee plekken vanaf waar je met het OV naar Masca kunt reizen. Dat zijn: Buenavista del Norte en Santiago del Teide.

Ook die twee plekken zijn met het openbaar vervoer te bereiken. Voor die precieze verbindingen kan je het beste op de volgende website kijken:

Tourist Routes in Tenerife (titsa.com)

Boek een excursie

Iedereen die nu direct in een soort paniekmodus is geschoten, kan daar gewoon weer mee ophouden. Het is namelijk nergens voor nodig. Ook zonder het riskeren van je eigen leven kan je het bijzondere dorpje bereiken. Je kan namelijk gewoon een excursie boeken!

Geen idee wie ooit bedacht heeft, om met een grote touringcar vol toeristen, dit smalle weggetje te trotseren, Maar ik in ieder geval niet! Respect voor al deze chauffeurs!

Alhoewel een huurauto een stuk goedkoper is dan een excursie boeken voor twee of meer personen biedt zo een georganiseerde tocht natuurlijk wel wat comfort. Zelfs het boeken van zo een excursie is niet heel moeilijk.

Laat het mij, of een van mijn collega’s gerust weten, als je hier informatie over wilt, we helpen je graag. En het mooie is dat je bij veel van deze excursies ook nog eens bij je accommodatie wordt opgehaald. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om ter plaatse bij een lokale tourist information naar binnen lopen en je excursie te boeken.

Het dorpje Masca

Nu is Masca niet alleen een vallei waar je doorheen kan rijden. Masca is namelijk ook een dorpje waar je komt als je deze prachtige route aflegt. De nadruk ligt hier wel echt op het verkleinwoord "dorpje", het heeft namelijk maar 90 inwoners.

Dit bijzondere dorpje ligt ergens in de vallei op zo een 650 meter hoogte. De vallei is onderdeel van het Teno gebergte, dit bijzondere landschapspark kun je terugvinden in het noordwesten van het eiland en heeft nog meer moois te bieden dan alleen de Masca vallei.

Het dorpje Masca is al mega klein, maar vergeleken met het Teno gebergte lijkt het helemaal maar een klein stipje op de kaart te zijn.

Op het plaatje hieronder kan je een stukje van het bergdorpje zien. En bij helder weer kan je net als hier beneden de zee zien tussen de twee rotsformaties in. Wat een indrukwekkend uitzicht, zo mooi!

Wandelen in de Masca Kloof

Masca is ook een populair gebied voor wandelaars. Helaas zijn de wandelpaden een flinke tijd gesloten geweest voor toerisme. Pas sinds 27 maart 2021 hebben ze het weer geopend en kunnen de goede wandelaars de uitdaging weer aangaan.

Om van het dorpje Masca naar de zee te lopen is ongeveer 5 kilometer en men doet daar gemiddeld 3 á 4 uur over. Maar ben jij een die-hard die dit aankan dan zul je rijkelijk beloond worden met prachtige uitzichten, bijzondere natuur en een voldaan gevoel.

Uiteraard kan je deze wandelingen ook georganiseerd doen. Een excursie kan je net als naar Masca zelf ter plaatse of online boeken. Trek wederom bij mij of mijn collega’s aan de bel voor meer informatie hierover.

De trektocht eindigt bij de zee en als je een georganiseerde tocht hebt geboekt dan krijg je de bootverbinding naar een naastgelegen dorpje erbij. Toch fijn dat je je daar dan niet meer druk over hoeft te maken. Kies je ervoor om de wandeling op eigen houtje te doen dan kan je het beste met het openbaar vervoer naar Masca reizen. Zoals eerder beschreven kan dat vanuit Buenavista del Norte of Santiago del Teide.

Je kan een kaartje kopen op https://www.caminobarrancodemasca.com/en/ voor precies €0.00! Er is wel sprake dat ze de kosten later naar €8.00 gaan zetten. Je kunt ook een kaartje kopen ter plaatse bij het Masca Visitor Center, maar er is maar een bepaald aantal mensen dat per dag de tocht mag maken. Dus dan moet je hopen dat er nog plekje vrij is.

Durf jij de Masca Vallei te trotseren?

Uiteraard ben ik heel benieuwd wat jullie vinden van de Masca Vallei en of je de weg ernaar toe zou durven trotseren. Zo ja, zou je dat dan ook zelf durven met een huurauto of toch gewoon liever met een groep?

Mocht je nog andere vragen hebben over Masca horen we dat natuurlijk ook graag!

Adios Amigos!

Geschreven door Wesley Kobussen op 19 januari 2023.