085 7440850 Vragen en advies: bel ons!

Blog: Ontdek het avontuurlijke Noorwegen

Eind mei ben ik met Fox Reizen naar het prachtige Noorwegen gegaan. We vlogen heen met KLM van Amsterdam naar Stavanger. Er rijdt elke 15 minuten een bus van de luchthaven van Stavanger richting het centrum. Het openbaar vervoer in Noorwegen is heel goed. Wij hebben bijna alles per openbaar vervoer gedaan en wij hebben niet één keer meegemaakt dat er vertraging was. Alles reed precies op de aangegeven tijdstippen en de verbinding tussen de plaatsen is ook heel goed te doen. 

Cider in Ulvik

De streek rond het Hardangerfjord levert zo’n 40% van het Noorse fruit, waaronder een heerlijke appel, waarvan appelcider wordt gemaakt. In de lente zijn de heuvels bezaaid met witte bloemen, en in de herfst zie je overal fruit - zoals de sappigste appels ooit. Wij hebben in Ulvik  een ‘Fruit and cider’ excursie gedaan. Hierbij hebben wij drie ciderproducenten bezocht die allemaal op hun eigen manier cider produceren. Wij hebben bij alle drie de producenten een proeverij gedaan en uitleg over de verschillende soorten gekregen. Ook in Balestrand hebben wij nog een ciderproeverij gedaan. Deze excursies gaven ons een unieke kijk op de lokale cultuur en de heerlijke smaken van de regio. 

  • Cider Ulvik
  • Cider Ulvik

Spectaculaire treinreis in Flåm

Met de Flåmsbana hebben we een spectaculaire treinrit naar Vatnahalsen gemaakt, gelegen op 820 meter boven de zeespiegel. De spoorweg is 20 kilometer lang, en met een stijging van 865 meter een van de steilste spoorlijnen ter wereld. De treinrit duurt ongeveer een uur waarbij je langs hoge bergpieken, diepe valleien en watervallen rijdt. We reden door twintig tunnels en maakten tussenstops bij verschillende haltes, onder andere bij de 669 meter hoge waterval Kjosfossen. In Vatnahalsen hebben we een zipline van circa 1,4 kilometer gedaan. Hierbij heb je echt een prachtig uitzicht! Vervolgens zijn we op de mountainbike gestapt en via de Rallarvegen teruggefietst naar Flåm. Op de route naar beneden zijn we verschillende haarspeldbochten tegengekomen. Tijdens deze rit hebben we de mooie natuur van Noorwegen ervaren. 

  • Fietsvakantie

Avontuurlijke hoogtepunten in Noorwegen

Noorwegen is een land waarin je enorm veel gave activiteiten kunt doen. Van stadswandelingen in steden zoals Stavanger en Bergen, tot wandelen in mooie omgevingen, en genieten van mooie uitzichten, vooral bij iconische plekken zoals de Preekstoel, die je zelfs vanaf het water kunt bewonderen tijdens een cruise. 

In Bergen hebben we een fietstocht gemaakt onder leiding van een gids. Dit gaf ons een geweldige kans om de stad op een actieve manier te verkennen.  

Een ander hoogtepunt was Voss, waar we in een gondel stapte die ons in slechts 9 minuten naar de top van Mount Hanguren bracht, op 820 meter hoogte. Het uitzicht vanaf daar was erg spectaculair. Ook in Bergen is de Fløibanen een must-do. Deze kabelbaan bracht ons naar de top van de Fløyenberg, waar we weer getrakteerd werden op een prachtig uitzicht over de omgeving. 

Daarnaast is het erg leuk om te raften in Noorwegen. Onze tocht begon in rustig water, maar al snel kwamen we diverse stroomversnellingen met golven en draaikolken tegen. We hebben ongeveer 7 kilometer gevaren en het was een geweldige activiteit.  

Daarnaast hebben we op verschillende plaatsen excursies met een RIB-boot gedaan. Tijdens mijn reis heb ik dit twee keer mogen doen, wat een perfecte mix van avontuur en natuurbelevenis opleverde. 

Excursiecruises in de Fjorden

Noorwegen staat bekend om zijn prachtige fjorden en wat is een betere manier om deze te verkennen dan per cruise? Ik heb zelf alleen excursies per cruise gedaan, waaronder onvergetelijke tochten over de Lysefjord en Hardangerfjord. De rust en schoonheid van deze fjordencruises waren echt adembenemend. Het kalme water, omgeven door steile bergen en watervallen, zorgde voor een indrukwekkende ervaring.

Een onvergetelijke reiservaring in Noorwegen

Noorwegen heeft mij betoverd met zijn adembenemende landschappen en de overvloed aan activiteiten in de natuur. Of je nu van avontuur houdt, zoals ziplinen en raften, of liever geniet van culinaire hoogstandjes zoals ciderproeverijen, Noorwegen heeft voor ieder wat wils. De combinatie van prachtige uitzichten, vriendelijke mensen en avontuurlijke excursies maakt Noorwegen een bestemming die ik iedereen zou aanraden! 

Geschreven door Naomi Bross op 21 juni 2024
Bekijk al onze reisadviseurs