085 7440850 Vragen en advies: bel ons!

Blog: Een unieke reis door het westen van Nepal

In mei ben ik op studiereis geweest naar Nepal, een land dat voornamelijk bekend staat om de Himalaya en de Mount Everest, maar het heeft nog zoveel meer te bieden! Onze reis begon in de hoofdstad Kathmandu, waarna we het onontdekte westen van het land, de Terai, afgereisd hebben. We zijn naast Kathmandu verbleven in Bhada, Bardiya, Lumbini en Chitwan. Hier kregen we de unieke kans om samen met de lokale bevolking hun rijke cultuur te ervaren. In deze blog deel ik graag de activiteiten die je niet wil overslaan tijdens een bezoek aan deze bijzondere bestemming.

Bezoek culturele tempels

Een bezoek aan Nepal zou niet compleet zijn zonder de adembenemende tempels te verkennen. De talloze tempels zijn verspreid door het hele land en bieden een diepe duik in de religie en cultuur van Nepal. Tijdens onze reis hebben we verschillende tempels bezocht.

Swayambhunath Temple, Kathmandu

Een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen, is de Swayambhunath Stupa, gelegen in Kathmandu. Deze tempel staat ook wel bekend als de Monkey Temple, vanwege de vele apen die hier rondspringen. Deze tempel is een van de oudste boeddhistische heiligdommen in Nepal, welke wordt gekenmerkt door zijn grote, witte koepel met hierop de alziende ogen van Boeddha. Door de geur van wierook en het geluid van de gebedsmolens word je helemaal ondergedompeld in de cultuur. De Swayambhunath Tempel is gelegen op een heuvel, waardoor het een prachtig panoramisch uitzicht over de stad biedt. Deze plek is een must-see voor iedereen die de rijke cultuur en spiritualiteit van Kathmandu wil ervaren. 

 • Tempel Nepal
 • Tempel Nepal
 • Tempel Nepal
Maya Devi Temple, Lumbini

Tijdens ons bezoek aan Lumbini was het een erg belangrijke feestdag voor het boeddhisme, namelijk Buddha Jayanti, waarmee de geboortedag van Boeddha gevierd wordt. Hierdoor was het erg druk rondom de Maya Devi Temple, de plek waar Boeddha geboren is. Er liepen veel monniken en vrouwen in traditionele kleding rond, er waren sadhoes, er was een plek om te mediteren naast de tempel en er werden meerdere rituelen uitgevoerd. Er was erg veel te zien en te beleven. Naast de Maya Devi Temple zijn er nog veel andere boeddhistische tempels vanuit verschillende landen, welke allemaal aan hetzelfde plein liggen. Zo hebben we onder andere een Duitse, een Franse, een Koreaanse en een Singaporese tempel bezocht. Het was erg mooi om in de stijl van de tempels de culturen van de verschillende landen terug te zien. 

 • Tempel Nepal
 • Tempel Nepal
 • Tempel Nepal

Verken de ongerepte natuur

Nepal is een land van prachtige natuur; naast de indrukwekkende bergen kent Nepal ook diverse wilde, ongerepte landschappen. Van de weelderige jungle tot de verschillende nationale parken, Nepal is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers. 

Om de prachtige natuur van Nepal te ontdekken ben je bij Bardiya Nationaal Park op de juiste plek. Dit is een van de grootste en minst verstoorde beschermde gebieden in Nepal. In dit park leven verschillende wilde dieren, waaronder de Bengaalse tijger, neushoorns, olifanten en tal van vogelsoorten. Wij hadden een full day jeepsafari in dit park. Met twee 4x4 jeeps reden we Bardiya National Park in. De guides konden alle dieren erg snel spotten en er erg veel over vertellen. Op een aantal plekken stapten we de jeep uit en wandelden we een stuk door de natuur. Zo konden we dichter bij waterholes komen, waar onder andere de olifanten, neushoorns en tijgers vaak te zien zijn. We hebben voornamelijk heel veel vogels, apen en herten gezien. Daarnaast zagen we een slang en een aantal olifanten. Helaas hadden de neushoorns en tijgers, waar dit nationaal park om bekend staat, zich niet laten zien. Naast de full day jeepsafari deden we ook een wandeling door de ongerepte jungle van Bardiya. We zagen hier veel sporen van tijgers; van nagelkrassen in de bomen tot overgebleven botten van prooien. 

 • Natuurfoto Nepal van Studiereis Martje
 • Natuurfoto Nepal van Studiereis Martje
 • Natuurfoto Nepal van Studiereis Martje
 • Natuurfoto Nepal van Studiereis Martje
 • Natuurfoto Nepal
 • Natuurfoto Nepal van Studiereis Martje

Verblijf bij de lokale bevolking

In Nepal kun je middels Community Homestays verblijven bij de lokale bevolking aan of zelfs in huis. Community Homestay Network is een netwerk dat volledig gericht is op duurzaamheid en women empowerment. Het geeft lokale vrouwen een steuntje in de rug en biedt ze de kans op een goede education en een onafhankelijk inkomen. Tijdens een verblijf in een homestay word je volledig meegenomen in de cultuur en het dagelijks leven van de lokale bevolking. Tijdens onze reis verbleven wij in twee homestays: Bhada Community Homestay, waar we in een gastgezin verbleven, en Barauli Community Homestay. De tweede was mijn favoriet. Deze homestay, gelegen in Chitwan, heeft een ander concept dan andere homestays. Je verblijft hier namelijk niet in een gastgezin, maar de community heeft allemaal aparte huisjes gebouwd voor gasten. Elk huisje heeft een naam, en dat is de naam van de vrouw die eigenaar is van het huis. Alle vrouwen runnen samen de volledige homestay, waardoor ze meer zelfvertrouwen en een onafhankelijke bron van inkomen krijgen. Met een verblijf in Barauli Community Homestay merk je dat je écht de lokale vrouwen support.

 • Homestay Nepal bezocht door Martje tijdens haar Studiereis
 • Homestay Nepal

Neem deel aan culturele activiteiten

Een reis naar Nepal biedt een unieke kans om niet alleen de prachtige natuur en historische monumenten te verkennen, maar ook om diep in de rijke cultuur van het land te duiken. De lokale bevolking is enorm gastvrij en staat ervoor open om je mee te nemen in hun dagelijkse activiteiten en culturele tradities. Wij hebben deelgenomen aan verschillende culturele activiteiten, van vissen met de locals tot het bewonderen van de culturele Tharu-dans, en van het dragen van traditionele kleding tot het beschilderen van de huizen met de typische Tharu-muurschilderingen. Je merkt dat de locals het erg leuk vinden om toeristen zo mee te nemen in hun cultuur en dagelijks leven. Het is echt een aanrader om deze culturele activiteiten te doen om de tradities, cultuur en het dagelijks leven van de lokale bevolking te ervaren!

 • Culturele activiteit tijdens studiereis Nepal. Traditionele kleding
 • Vissen in Bahda Nepal
 • Culturele activiteit tijdens reis Nepal
 • Culturele activiteiten tijdens Studiereis Nepal

Een bijzondere bestemming met unieke ervaringen

Al met al is Nepal een erg bijzondere bestemming, waar je de unieke kans krijgt om samen met de lokale bevolking hun rijke cultuur te ervaren. De Nepalezen zijn erg gastvrij en overal waar je komt word je begroet met ‘Namasté’. Overal zie je dat religie een grote rol speelt in dit land, met het hindoeïsme als prominente religie. In het westen van Nepal krijg je de kans om een unieke reis te maken, waarbij het avontuurlijke en culturele aspect op een erg bijzondere manier gecombineerd worden. Deze onvergetelijke ervaring kan ik zeker aanraden!

Geschreven door Martje de Groot op 17 juni 2024
Bekijk al onze reisadviseurs