085 7440850 Vragen en advies: bel ons!

Blog: Het betoverende, gastvrije en oogverblindend mooie Oman

Op uitnodiging van Middenoostenreizen ben ik met een kleine groep reisagenten vertrokken naar het prachtige Oman. Vooral de veelzijdigheid van het landschap heeft op mij een diepe indruk gemaakt. Van uitgestrekte woestijnen tot kleurrijke oases en van ruige bergen met grote kloven tot serene kustlijnen. Daarnaast heeft Oman eeuwenoude culturele schatten en tradities. Dit alles maakt Oman een erg bijzondere bestemming. 

De indrukwekkende hoofdstad Muscat

Op 14 april vertrokken we vanaf Amsterdam met Turkish Airlines. We hadden een tussenstop in Istanbul, en na onze late aankomst in de hoofdstad Muscat, hadden we de volgende dag de tijd om deze stad te verkennen. We overnachtten in het vier sterrenhotel Hilton Garden Inn Muscat al Khuwair.  

Muscat is in oppervlakte een hele grote stad, maar kent slechts een half miljoen inwoners. Oman is sowieso een dunbevolkt land, waarvan de meeste mensen in Muscat wonen. Een hoogtepunt in Muscat is het bezoeken van de Sultan Qaboos Grand Mosque, de grootste moskee van Oman. Een immens elegant en indrukwekkend bouwwerk met Europese invloeden: marmer uit Italië, glas-in-lood uit Frankrijk, een Zwitsers uurwerk en een gigantische kroonluchter van Swarovski-kristal uit Oostenrijk. En het grootste handgemaakte Perzische tapijt bedekt de vloer van de moskee. 

Ook een bezoek aan de soek Muttrah, een doolhof van gangetjes en winkeltjes, mag niet ontbreken. Daarnaast zijn het koninklijk paleis Al Alam Palace en de Royal Opera House zeker het bezoeken waard. 

Wahibi Sand Desert

De volgende dag stapten we in een 4x4 landcruiser om Oman verder te ontdekken. We waren onderweg naar de Wahibi Sand Desert, maar eerst reden we naar Wadi Tiwi: een tropisch rivierdal met heldergroen water, watervallen, wuivende palmbomen en kleurrijke bloemen. Laat in de middag kwamen we aan in Desert Night Camp en voor de zonsondergang reden we naar de toppen van de duinen in Wahibi Sand Desert. Wat volgde was een demonstratie van het spectaculaire Dune Bashen: vol gas de hoge zandduinen oprijden en bijna bovenaan gooi je het stuur om en raas je naar beneden. 

Jebel Akhdar

De komende twee dagen stonden in het teken van het hooggebergte van Oman, met verbluffende uitzichten en diepe kloven. Tijdens deze reis mag de stad Nizwa niet ontbreken; tot de 12e eeuw was dit de hoofdstad van Oman, vanwege haar centrale ligging. We bezoeken hier het fort van Nizwa, een van de oudste van Oman. We overnachtten in het vijf sterrenhotel Anantara Al Jabal Al Akhdar Resort in Jebel Akhdar. Het hotel ligt indrukwekkend in het Hajar-gebergte en kent een schitterend uitzicht over de canyons. Er is een mooie hike vanuit het hotel waar je enkele kleine bergdorpjes passeert. En tijdens de zonsondergang word je getrakteerd op een kleurrijk schouwspel van het gebergte om je heen. 

De volgende dag hadden we een lange rit voor de boeg, waarin we nog hoger de bergen in gingen, naar Jebel Shams. Eerst brachten we nog een bezoek aan een rozenwaterstokerij in Jebel Akhdar, waar de traditionele productie van rozenwater wordt uitgelegd. Aangekomen in het Sama Height Resorts haastten we ons om nog een gedeelte van de Balcony Walk te kunnen lopen. Dit is een spectaculaire wandeltocht langs diepe kloven en met prachtige uitzichten over de canyons.  

De volgende dag verlieten we het gebergte en gingen we weer op weg richting Muscat. Maar niet voordat we eerst onze souvenirs kunnen kopen in Nizwa. Daarna zetten we koers naar het dorpje Bilad Sayt, een pittoresk bergdorpje, en kwamen we aan bij de Snake Canyon, het spannendste off-road stuk van deze route. We passeerden regelmatig de Wadi Bani Awf en zagen watervallen en prachtige vergezichten.  We overnachtten in het vijf sterren Kempinski Hotel Muscat, welke aan zee ligt en dicht bij de luchthaven van Muscat.  

De prachtige onderwaterwereld

De laatste dag stond een snorkeltour op het programma. We varen al vroeg vanuit de haven in Oman naar de Daymaniyat eilanden. We lagen stil in 2 baaien, waar we konden zwemmen en snorkelen. De onderwaterwereld is prachtig en we ontdekten mooie koraalriffen, vissen en grote schildpadden. Vervolgens overnachtten we onze laatste nacht in het vijf sterrenhotel The Chedi Muscat, waar we zeer gastvrij werden ontvangen. De laatste avond kregen we nog een rondleiding en diner in het 5 sterren Al Bustan Palace, a Ritz-Carlton Hotel. De ruige bergtoppen, de prachtige palmentuin en de infinitypool die overloopt in de azuurblauwe zee, zijn het decor van dit sprookjesachtig luxe hotel.  

Oman is een verrassende bestemming die heel veel te bieden heeft qua natuur, cultuur, zon, zee en strand. Er is een ruime keuze uit hotels in alle prijsklasse. De prijzen van eten en drinken liggen hoger dan in Nederland. Let wel: buiten de grotere hotels is geen alcohol verkrijgbaar. We kregen de tip mee om zelf alcohol mee te brengen, bijvoorbeeld gekocht op de luchthaven. Oman is heel erg geschikt om een self-drive te doen. Wel een 4x4-auto huren, zeker als je de bergen in gaat! 

Geschreven door Marianne van Velthoven op 23 mei 2024
Bekijk al onze reisadviseurs