085 7440850 Vragen en advies: bel ons!

Blog: Het zonnige Malta!

In november ben ik met De Jong Intra Vakantie op studiereis geweest naar Malta. Malta heeft mij enorm verrast, met name dat het weer half november nog zo goed is! Met ongeveer 22 graden is het een aangename nazomer bestemming. Ook alle winkels en restaurants zijn nog geopend en het is er gezellig druk. Je kunt goed zien dat Malta van oorsprong een Engelse kolonie is, je ziet hier nog veel kenmerken van terug zoals het links rijden, de rode telefooncellen en de vele Engelse toeristen die Malta bezoeken. De Maltese keuken is ook erg goed en is voornamelijk mediterranees met typische klassiekers zoals stoofpotjes van konijn en speciale bladerdeeghapjes gevuld met ricotta en tuinbonenpuree.

Malta is qua oppervlakte ongeveer net zo groot als Texel maar dat zou je zeker niet zeggen. Er is behoorlijk wat hoogteverschil en het is dicht op elkaar gebouwd. Ook het links rijden en de bewegwijzering is wel even een aandachtspunt voor het huren van een auto want hierdoor is het verkeer vrij chaotisch. Dagelijks vliegt Air Malta vanaf o.a. Amsterdam, Düsseldorf en Brussel in ongeveer 3 uurtjes naar Malta.

  • Malta tijdens studiereis Jerinde de Wit Tielemans
  • Malta
  • Valletta de hoofdstad van Malta tijdens de studiereis van Jerinde de Wit Tielemans

Malta staat bekend om zijn rijke geschiedenis met prachtige historische gebouwen en een bruisend uitgaansleven. Hierdoor is het een ideale mix van natuur en cultuur. Malta, Gozo en Comino behoren tot de Maltezer archipel. Malta is hiervan het meest toeristisch, Gozo het groenst en landelijkst en Comino is nagenoeg onbewoond.

De kust in Malta bestaat voornamelijk uit rotsplateaus, waardoor er weinig stranden zijn. Enkel bij Mellieha Bay is er een fijn klein zandstrand te vinden. Wie van watersport houdt, kan zijn hart ophalen bij één van de vele snorkel – en duikspots die rond Malta te vinden zijn. Of breng een bezoek aan het eiland Comino wat bekend staat om de Blue Lagoon!

De hoofdstad Valletta

De hoofdstad Valletta is één groot openluchtmuseum, die honderden jaren geschiedenis kent. Je vindt er prachtige gekleurde balkons, vele musea en leuke terrassen. Het heeft talloze smalle karakteristieke straatjes met kerken en paleizen maar ook zeker veel shopmogelijkheden. De St. John's Cathedral is absoluut een bezoekje waard. In Merchants Street vind je iedere dag een kleine markt. Vanaf de Upper Barakka Gardens heb je een magnifiek uitzicht over The Three Cities en het Fort St. Angelo. Je kunt heerlijk lunchen op het lagergelegen The Waterfront, een gezellige kade met diverse restaurants en terrassen.

Marsaxlokk

In de baai van Marsaxlokk liggen vele vrolijke gekleurde vissersbootjes. Dagelijks wordt hier de verse vis binnengehaald. Tip: Op zondag bevindt zich hier een grote markt, naast vis en andere etenswaren kun je ook andere leuke souvenirs kopen.

Gozo

Op een half uurtje afstand met de ferry bevindt zich Gozo. Op Gozois het een stuk groener maar ook een stuk rustiger wat een aangename sfeer heeft. De belangrijkste plaats van het eiland is Victoria. Tip; Verken de hoogtepunten van Gozo met een georganiseerde Tuk-Tuk tour. Dit is echt een bijzondere manier om in korte tijd Gozo te ontdekken.

Het is ook leuk om een flydrive te boeken zodat je Malta met Gozo zou kunnen combineren! Kortom Malta is zeker geschikt voor iedere soort vakantieganger en nou juist leuk om eens te bezoeken voor degene die al zoveel binnen Europa hebben gezien en eens wat anders willen. Valletta kan ook als citytrip voor een aantal dagen geboekt worden. Voor degene die geen auto willen huren kan er ook goed gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer op Malta, er zijn zelfs 3 hop on hop off verbindingen die over het gehele eiland rondgaan. Wel dien je goed ter been te zijn, door het hoogteverschil en smalle steegjes is het met een rolstoel niet echt aan te raden.

Wil je graag meer informatie ontvangen? Bekijk dan ons aanbod online of maak hier een afspraak om langs te komen op het reisbureau.

Geschreven door reisspecialist Jerinde de Wit op 19 december 2022.

Bekijk al onze reisspecialisten