085 7440850 Vragen en advies: bel ons!

Blog: Cross je mee door Kos?

Kos is toch een echt fietseiland? Hier heb je toch helemaal geen auto nodig. Jawel!
Rondom Kos-stad kun je prima fietsen alleen het eiland heeft zoveel meer om te ontdekken per huurauto. Maar ik kan toch ook een excursie reserveren? Dat kan zeker, alleen hoe leuk is het om je eigen planning te maken en zelf de mooie pareltjes te spotten die Kos te bieden heeft. Graag wil ik je meenemen in de route die wij gedaan hebben.

On Route!

Met onze heerlijk gekoelde Toyota (Leve de airco!) zijn wij allereerst richting het toeristisch dorpje Tigaki gereden. Een klein gezellig dorpje met een heerlijk zandstrand. Hier parkeer je de auto en in 10 minuten wandel je naar de zoutpannen van Alikes. Vroeger werd hier zout gewonnen maar dit is kostentechnisch niet meer interessant. In de zomermaanden vind je hier nu dus een zoutmeer wat in de zomermaanden helemaal droog valt. Ben je een echte vogelspotter? Dan moet je hier in de winter zijn, dan overwinteren hier namelijk verschillende watervogels zoals flamingo's.

  • De zoutpannen van Alikes op het Griekse eiland Kos
  •  Agios Stefanos op het Griekse eiland Kos

 Agios Stefanos

Helaas hebben wij geen flamingo's gespot maar niet getreurd via de kust rijd je door richting de andere kant van het eiland. Onderweg kom je vele leuke plaatsjes tegen zoals Antimachia. Hier vind je het échte Griekenland. Uiteindelijk kom je op de hoofdweg uit. Het fijne aan auto rijden in Kos is dat er maar 1 hoofdweg is die vanaf Kos-Stad naar Kefalos loopt. Mocht je dus de weg kwijt raken dan is het een kwestie van de hoofdweg vinden en het komt helemaal goed! Onderweg kom je ook Agios Stefanos tegen, hier vind je de bijzondere combinatie, een ruïne bekijken terwijl je aan het zwemmen bent. Deze ruïne staat op de rotsen direct aan de kust, er staan geen hekken omheen waardoor het voormalige katholieke kerkgebouw vrij te bezoeken is.

Kefalos & Camel Beach

Na een heerlijke duik kun je doorrijden naar Kefalos. Weer een leuk Grieks dorpje. Naast het prachtige uitzicht heb je hier een hele leuke Griekse taverne waar je een verkoelend drankje kunt drinken en kan genieten van een vers zelfgemaakt plakje cake. In eerste instantie wilden wij graag nog verder rijden richting Agios Mamas, wij hadden hier helaas geen tijd voor maar wanneer je meerdere dagen de beschikking over de huurauto hebt moet je hier zeker een dagje voor uittrekken. Wij zijn vervolgens op zoek gegaan naar de prachtige stranden van Kos! Je vind er vele heerlijke stranden waar je kan genieten van de rust onder het genot van heerlijk Grieks eten of actief kan zijn met bijvoorbeeld een bananenboot of parasailen op het toeristische Paradise Beach. Wij hebben besloten om te stoppen bij het minder drukke Camel Beach. Hier vind je het gelijknamige restaurant Camel. Wat een geweldig uitzicht! Hier hebben we heerlijk geluncht en indien gewenst kun je via een zandweg naar beneden rijden en een frisse duik in de zee nemen.

Oud-Pyli & Zia

Wij willen graag zoveel mogelijk in 1 dag zien dus kozen ervoor om de bergen in te gaan. Jaja, je leest het goed. In Kos heb je inderdaad bergen en ik kan je vertellen, het is de moeite waard! Wat een uitzichten vind je hier. Een aanrader is om door Pyli te rijden naar Oud-Pyli. Je kunt de auto onderaan de trappen parkeren en vanuit daar start je de wandeling omhoog.

TIP! Neem goede wandelschoenen mee, de trappen kunnen glad zijn en je dient goed ter been te zijn.

Onderweg kom je berggeiten tegen en buiten adem kom je boven aan, maar het is het waard, wat een uitzicht over het hele eiland! Boven vind je een leuke taverne waar je iets kunt eten en/of drinken. Houd er wel rekening mee dat je alleen contant kan betalen. Na een gladde tocht naar beneden kun je ook nog de andere kant op wandelen om andere ruïnes te bezoeken. Wij hadden besloten om door te rijden naar Zia. Een van dé bezienswaardigheden van Kos die je gezien moet hebben. Het is inmiddels wel erg toeristisch maar je vind hier veel winkeltjes met lokale producten. Ook hier hebben wij weer heerlijk wat gedronken en genoten van een wederom geweldig uitzicht.

Asklepieion & Embros Therme

Een aanrader is om door te gaan naar Asklepieion, één van de archeologische bezienswaardigheden. Dit was de medicijnenschool van Hippokrates en pas aan het begin van de 20e eeuw ontdekt. Hier werd voor het eerst de eed uitgesproken en hierna nog duizenden keren herhaald. Na een wandeling zijn wij doorgereden naar onze laatste stop! Embros Therme, de thermale bron van Kos. Het bijna vijftig graden warme bronwater stroomt uit de rotsen. Toegang is gratis en wij vonden dit een leuke manier om de dag mee af te sluiten.

Eigenlijk is één dag een auto huren veel te kort en dien je al deze bezienswaardigheden op te splitsen zodat je een week lang elke dag op je gemak een stukje van Kos kan ontdekken. Wat een veelzijdig eiland.. Natuur, cultuur, strand en heerlijk eten!

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze prachtige bestemming? Maak dan nu hier een afspraak met mij bij ons op kantoor of neem een kijkje in ons online aanbod. 


Geschreven door Ilse Lunenburg-Dortmans op 12 maart 2020.

Bekijk al onze reisspecialisten