085 7440850 Vragen en advies: bel ons!

Blog: De wildernis en cultuur van Kenia

'Karibu Kenya', oftewel welkom in Kenia, is het eerste wat je hoort als je op de luchthaven van Nairobi, de hoofdstad van Kenia landt. Wie naar Kenia reist voor safari verblijft meestal maar één nacht in Nairobi. Zo snel mogelijk wild gaan spotten is het motto. Maar Nairobi heeft zoveel meer te bieden! 

Karura Forest

Nairobi is een moderne, westers aandoende stad met een vleugje Afrika. Deze stad is omgeven door vele parken en bossen. Bezoek het grote stadspark Karura Forest. Hier kan je zelf of met een ranger mooie wandelingen en hikes maken. Mijn favoriete wandeling is via de smalle bospaadjes naar de waterval. Een oase van rust!  

Masai Mara

Je hebt Kenia natuurlijk niet gezien als je niet op safari bent geweest. Een van de meest bekende parken in Kenia is de Masai Mara. Een park dat zich kenmerkt door graslandschap met hier en daar een acaciaboom en vooral veel wild! Spot leeuwen, luipaarden, giraffen, olifanten en gazelles! Voel de spanning die opbouwt als een leeuw een prooi in het vizier heeft. Dan uit het niets zet de leeuw het op een rennen... gaan ze het overleven? Wat een adrenaline!

Mombasa

De indrukwekkende safari sluit je af aan het strand. Mombasa, een eiland vol geschiedenis, is de ideale plek om te relaxen en te genieten van de zon, zee en het strand. Naast het strand kun je je in Mombasa ook in een totaal andere wereld wanen, door te wandelen door de smalle straatjes van Old Town. Hier ruik en proef je de Swahili cultuur, een mix van Arabische, Portugese en Engelse culturen. Geniet van de heerlijke lokale gerechten en breng een bezoek aan het Fort Jesus, een museum waar je meer leert over de geschiedenis van Mombasa. 

Mijn favoriete park

Wat is nou echt mijn favoriete park in Kenia? Dat is zonder twijfel Samburu Game Reserve. Dit park ligt ver van de gebaande paden en is minder toeristisch dan de andere parken. Het is een droog woestijnachtig park en dient als de thuisbasis van de Samburu stam, die leven als nomaden en dus met het vee rondtrekken op zoek naar voedsel. Het park Samburu is erg bijzonder door het landschap en de diersoorten die daar leven, die je elders in Kenia niet tegenkomt. Bijvoorbeeld de Somalische Struisvogel, Grevy Zebra en de Gerenuk. De Ewaso Ng'iro Rivier vormt de vruchtbare ader door het park. Hier zie je vaak olifanten, leeuwen en krokodillen aan de oever of in het water. 

De grote sloppenwijken van Kenia

Maar staat Nairobi ook niet bekend als de stad met één van de grootste sloppenwijken van Afrika? Ja dat klopt. Kibera en Matthare Valley zijn enorme sloppenwijken aan de rand van Nairobi. Ik heb beide sloppenwijken zelf gezien en er rondgelopen onder begeleiding van een lokale gids. Indrukwekkend, ontroerend en shockerend! Wat een armoede, wat een rotzooi en wat is het vies. Maar wat een bewondering voor de mensen die daar wonen. Een lach op het gezicht, enthousiast vragen ze of je een kijkje bij ze komt nemen en met veel trots vertellen ze over het leven in de sloppenwijk. Via de NGO waar je de rondleiding bij boekt doneer je een vaststaand bedrag van 15 USD per persoon. Dit komt ten goede aan de projecten in deze wijken. Dit is echt de andere kant van Kenia, maar absoluut een bezoek waard! 

Mijn favoriete restaurants en bars

In Diani Beach is er een klein winkelcentrum met een supermarkt en een paar winkels gericht op watersport. Er is een drietal restaurants en bars in Diani Beach die ik wil aanbevelen. Mijn favoriete restaurant is Africa Pot. Hier worden traditionele Afrikaanse gerechten geserveerd in typische Afrikaanse potten. De smaak... Dit vergeet je nooit meer! Wil je graag een romantisch diner met kaarslicht, dan ga je naar Ali Barbours. Dit restaurant is in een grot gebouwd. De gerechten zijn van hoog niveau met een Frans tintje. Voor een heerlijke shake of smoothie ga je naar Cocos!   

Kenia staat bekend als het land van spannende safari's, uitgestrekte vlaktes rijk aan wilde dieren, weelderige groene oases die een sterk contrast vormen met plaatsen zoals Samburu. Maar Kenia heeft nog veel meer te bieden: een bruisende hoofdstad waar je kunt winkelen, wandelen, musea kunt bezoeken en ontspannen in een van de vele lounges. Ik raad een reis naar Kenia zeker aan. Waar wacht je nog op? Ervaar zelf de warme gastvrijheid van Kenia! 

 Geschreven door reisspecialist Daisy van der Meer op 12 december 2023.