085 7440850 Vragen en advies: bel ons!

Blog: Ontdek Gambia, de Smiling Coast of Africa!

In november ben ik op studiereis naar Gambia geweest. Wat was dit een mooie ervaring! We hadden een behoorlijk druk programma, met veel hotelbezoeken en twee excursies. In deze blog vertel ik jullie graag meer over deze reis.

Gambia is een absolute winterzonbestemming; bij aankomst was het 37 graden. Gambia is een arm land en dat zie je ook meteen terug als je vertrekt van de luchthaven. Overal zie je mensen op straat door elkaar heen lopen, die fruit en andere etenswaren verkopen. Het is een gezellige drukte aan de straat en je merkt meteen dat je in een totaal andere wereld terecht gekomen bent; rood zand met daartussen een lapje asfalt wat dient als hoofdweg.

Kajakken over de Tanji rivier

De eerste excursie was een kajakexcursie over de Tanji rivier. Al vroeg in de ochtend werden we opgehaald en naar het beginpunt van de kajaktour gebracht. Het was een mooie tocht door mangroves, voor vogelspotters een echte tip! Er zijn veel verschillende vogelsoorten kan je zien in en tussen de bomen. De stilte tijdens deze tocht is indrukwekkend. Je wordt alleen omringt door het geluid van het peddelen in het water en de vogels die zingen. Wat een oase van rust! Halverwege de tour kwamen we aan bij een eiland waar we onze ontbijtbox konden nuttigen. Toen wij er waren stond het eiland onder water, maar kon je nog wel op de picknickbankjes zitten. Voor degene die nog even naar het toilet willen kon er gebruik gemaakt worden van een campingtoilet, bij ons dreef deze op het water. Na een half uurtje genoten te hebben op het eiland ging de kajaktour weer terug via dezelfde route. We hebben echt genoten van deze mooie tocht. Een absolute aanrader! 

4WD adventure door de bush

De andere excursie die we gedaan hebben is een 4WD adventure door de bush! Ook dit was een mooie excursie dwars door het platteland van Gambia. In een grote truck reden we via kleine dorpjes en dwars door de natuur naar ons eerste stoppunt, een schooltje. Hier kregen we een indruk van het Gambiaanse schoolsysteem en werd er door de kinderen voor ons gezongen! En dat werd in het Nederlands gedaan, namelijk "Vader Jacob”. 

We zetten onze tour voort naar een ander dorpje diep in de bush gelegen. Daar werd een traditionele dans gedaan voor ons. We reden vervolgens verder naar de rivier waar we aan boord gingen van een boot. Een half uur durende boottocht langs de grens met Senegal bracht ons uiteindelijk naar een plekje met een beachbar waar we onze lunch konden eten. Tijdens de boottocht kan je veel vogels spotten, verder zie je vissers in een piroque (houten kanootje) en hebben we de smokkelaarsroute gezien van Gambia naar Senegal.  

Na de lunch zijn we weer teruggekeerd naar ons hotel. Helaas hebben we door tijdgebrek het vissersdorpje Tanji niet gezien. Dit wordt normaal gesproken wel aangedaan tijdens deze tour. 

Mijn top 3 hotels

Naast de excursies hebben we tijdens deze studiereis ook tien hotels bezocht. Mijn top 3 favoriete hotels ziet er als volgt uit: 

  1. Coco Palm Resort is een ware oase in Gambia, en het pareltje van alle hotels die ik in Gambia bezocht heb. Dit hotel is in Arabische sferen opgezet en geeft je direct het gevoel alsof je in een sprookje beland bent. Het resort is erg netjes afgewerkt, de receptie is erg mooi en indrukwekkend en er is een goed onderhouden tuin vol palmbomen en weelderige struiken. De kamers zijn gelegen aan deze prachtige tuin, wat je verblijf extra speciaal maakt. 

  2. Ocean Bay Resort vind ik een erg gezellig en mooi resort. Dit hotel is direct gelegen aan het strand van Cape Point, waardoor dit de ultieme bestemming is als je komt voor de rust, zon, zee en strand. Met directe toegang tot een uitnodigend privéstrand heb je hier gegarandeerd een heerlijke vakantie waarbij ontspanning voorop staat. Ook de kamers zijn erg ruim en netjes. 

  3. Sun Beach Resort, gelegen in Cape Point is ook een ideaal verblijf als je graag wil ontspannen aan het strand of zwembad. Het hotel is leuk opgezet, erg goed onderhouden en heeft een ideale ligging direct aan zee. Het resort bestaat als het ware uit verschillende bungalows met een terras. Wij hebben hier tijdens ons hotelbezoek geluncht en het eten was erg goed en er was voldoende keus! 

Gambia is een echte aanrader!

Mijn conclusie van deze studiereis is dat Gambia absoluut een mooie bestemming voor de winterzon is. Wanneer je van plan bent een reis te boeken naar het mooie Gambia help ik je graag bij het vinden van een passend verblijf. Tijdens de studiereis heb ik veel hotels mogen bezoeken, waardoor ik hier een goed beeld van heb gekregen. Het ene hotel is wat verouderder dan de ander, dus hier geef ik je graag advies in. Ik raad Gambia zeker aan voor een onvergetelijke reis. Hier leer je het échte Afrika leert kennen. De armoede is groot, maar desondanks zien de Gambianen er gelukkig uit. Het mag dan ook terecht de "Smiling Coast of Africa" genoemd worden!  

Geschreven door reisspecialist Daisy van der Meer op 5 december 2023.