085 7440850 Vragen en advies: bel ons!

Algemene voorwaarden TUI Duitsland

Hieronder een vertaalde versie van de algemene voorwaarden (in het Duits AGB) van TUI Duitsland. Voor de originele versie verwijzen wij naar de website van TUI.


De volgende voorwaarden zijn van toepassing op de bemiddeling van toeristische diensten van derden door TUI Deutschland GmbH (TUI) en maken deel uit van de overeenkomst tussen u als klant en ons als reisagent. Ze vullen de toepasselijke wettelijke bepalingen van §§ 675, 631 ff. BGB aan. Als u een door TUI georganiseerde reis hebt geboekt, zijn uitsluitend de uitgebreide reisvoorwaarden van TUI van toepassing.

Sectie A: Bemiddeling van reizen, luchtvervoer en andere toeristische diensten

1. Toepassingsgebied en contractuele relaties

1.1 TUI biedt op deze website (hierna "website" genoemd) reizen, luchtvervoer, hotelaccommodaties en andere toeristische diensten aan (hierna gezamenlijk "toeristische diensten" genoemd), zoals reisverzekeringen, autoverhuur, enz., van verschillende reisorganisatoren, luchtvaartmaatschappijen, reisagenten, enz. (hierna gezamenlijk "aanbieders" genoemd). De klant kan via deze website contracten afsluiten met TUI of de betreffende aanbieder over toeristische diensten.

1.2 TUI treedt voor de diensten van de aanbieders uitsluitend op als tussenpersoon van de toeristische diensten van deze aanbieders en bemiddelt contracten in naam en voor rekening van de betreffende aanbieder. Bij de boeking van een toeristische dienst van een aanbieder komt er een bemiddelingsovereenkomst tot stand tussen TUI en de klant. De wederzijdse rechten en plichten van de klant en TUI vloeien voort, voor zover geen dwingende wettelijke bepalingen van toepassing zijn, uit de specifieke overeenkomst, deze bemiddelingsvoorwaarden en de wettelijke bepalingen, met name §§ 651a ff. BGB in samenhang met Art. 250 ff. EGBGB en §§ 675, 631 ff. BGB.

1.3 Voor de rechten en plichten van de klant tegenover de bemiddelde aanbieder van de toeristische diensten gelden uitsluitend de gemaakte afspraken, in het bijzonder - voor zover overeengekomen - de reis- of algemene voorwaarden van de aanbieder. Deze kunnen bepalingen bevatten over betalingen, voorwaarden met betrekking tot betalingstermijnen, aansprakelijkheid, annulering, wijzigingen en terugbetalingen, evenals andere beperkingen en verplichtingen voor de klant. De relevante algemene voorwaarden van de aanbieders worden aan de klant beschikbaar gesteld, indien mogelijk, op de website van TUI voor inzage en acceptatie voorafgaand aan de boeking. Zonder bijzondere overeenkomst of specifieke aanwijzing gelden bij vervoersdiensten de vervoersvoorwaarden en tariefbepalingen die zijn vastgesteld door de bevoegde verkeersautoriteiten of internationale verdragen.

1.4 De op de website weergegeven of via onze boekingshotline gepresenteerde toeristische diensten en eventuele per e-mail verzonden diensten zijn GEEN bindende contractuele aanbiedingen van TUI of de betreffende aanbieder. Ze vormen een uitnodiging aan de klant om een aanbod te doen tot het sluiten van een contract met de aanbieder van de toeristische dienst. De klant doet zijn aanbod door zijn gegevens in het online boekingsformulier in te vullen en naar TUI te verzenden. Bij telefonische boekingen doet de klant zijn aanbod mondeling of per e-mail als antwoord op een aanbieding per e-mail van TUI na een telefoongesprek. De klant is maximaal 6 dagen gebonden aan zijn contractaanbod. Binnen deze termijn kan TUI namens de betreffende aanbieder of de aanbieder zelf de aanvaarding van het aanbod bevestigen. Het contract over de toeristische dienst wordt gesloten zodra de bevestiging wordt verzonden. Als TUI echter een nieuw aanbod doet, kan de klant dit binnen de opgegeven termijn accepteren. Het contract komt in dat geval tot stand door de aanvaarding van het nieuwe aanbod door TUI of de aanbieder. Het contract wordt ook gesloten als TUI of de aanbieder een factuur verstuurt. Er is geen verplichting om een aanbod te accepteren.

1.5 De tekst van het contract en uw bestelgegevens worden door TUI opgeslagen voor de uitvoering van de contractuele relatie. TUI stuurt de contractgegevens door naar de door de klant gekozen contractpartners (zoals reisorganisatoren, luchtvaartmaatschappijen, creditcardmaatschappijen, enz.). Voor eenvoudige archivering stellen we alle informatie over de gesloten bemiddelings- of reisovereenkomst met de bevestiging van de reisorganisator of contractpartner ter beschikking.

2. Verplichtingen van de klant

2.1 De klant dient TUI onverwijld op de hoogte te stellen van fouten of gebreken in de bemiddelingsactiviteiten zodra deze worden ontdekt. Dit omvat met name onjuiste of onvolledige persoonlijke gegevens van de klant, andere informatie, verklaringen en documenten over een bemiddelde pakketreis, evenals de onvolledige uitvoering van bemiddelingsdiensten (zoals niet-uitgevoerde boekingen of reserveringen). Als er een klacht achterwege blijft, vervallen de rechten van de klant op grond van de bemiddelingsovereenkomst, voor zover TUI kan bewijzen dat de klant geen of een aanzienlijk lager verlies heeft geleden bij tijdige melding van het gebrek. Dit geldt met name wanneer TUI bewijst dat een tijdige melding van het gebrek TUI in staat zou hebben gesteld om het gebrek te verhelpen of de schade te beperken, bijvoorbeeld door omboeking, extra boekingen of annulering bij de aanbieder. Aanspraken van de klant in het geval van het achterwege blijven van een klacht vervallen niet:

  • Bij schade die voortvloeit uit letsel aan het leven, lichaam of gezondheid, die is veroorzaakt door een opzettelijke of nalatige plichtsverzuim van TUI of haar wettelijke vertegenwoordigers of plaatsvervangende agenten.

  • Bij aanspraken op schadevergoeding voor andere schade die voortvloeit uit een opzettelijke of grove nalatigheid van TUI of haar wettelijke vertegenwoordigers of plaatsvervangende agenten.

  • Bij schending van een essentiële verplichting, waarvan de nakoming de goede uitvoering van de bemiddelingsovereenkomst überhaupt mogelijk maakt of waarvan de schending de verwezenlijking van het contractdoel in gevaar brengt.

De aansprakelijkheid voor boekingsfouten volgens § 651x BGB blijft onverlet. De klant wordt in zijn eigen belang verzocht TUI te informeren over eventuele speciale behoeften of beperkingen met betrekking tot de gevraagde toeristische diensten. Een contractuele en/of wettelijke verplichting van de klant om klachten aan de aanbieder te melden, blijft hiervan onverminderd van kracht.

2.2 Indien de bemiddelde toeristische dienst een pakketreis betreft, wordt de reisagent geacht door de reisorganisator gemachtigd te zijn om klachten en andere verklaringen van de klant met betrekking tot de uitvoering van de pakketreis te ontvangen. TUI zal de aanbieder onmiddellijk op de hoogte stellen van dergelijke verklaringen van de klant. TUI adviseert om, ondanks de directe kennisgeving, dergelijke verklaringen zo snel mogelijk aan de reisleiding of het contactpunt van de aanbieder ter plaatse door te geven om de aanbieder in staat te stellen eventuele problemen ter plaatse op te lossen. Wettelijke rechten en aanspraken blijven hierdoor onverlet. Indien de aanbieder door nalatigheid van de klant geen mogelijkheid heeft om de problemen op te lossen, kan de klant geen aanspraak maken op vermindering van de reisprijs of schadevergoeding volgens §§ 651m en 651n BGB. Wettelijke of contractueel overeengekomen termijnen moeten in acht worden genomen. Bij bemiddelde toeristische diensten die geen pakketreis zijn, worden deze termijnen niet gerespecteerd door meldingen aan TUI. Dit geldt ook als de klant zowel tegen TUI als tegen de aanbieder aanspraken wil indienen voor dezelfde reisdienst. Als TUI – ook zonder daartoe verplicht te zijn – de doorsturing van de termijngebonden claimbrieven van de klant op zich neemt, is TUI slechts aansprakelijk voor de tijdige ontvangst bij de aanbieder als de vertraging opzettelijk of door grove nalatigheid van TUI is veroorzaakt. Wat betreft eventuele aanspraken van de klant op de bemiddelde aanbieder, heeft TUI geen verplichting om advies te geven over de aard, omvang, voorwaarden, termijnen of andere juridische vereisten met betrekking tot dergelijke aanspraken.

2.3 Een boeking van door TUI bemiddelde toeristische diensten is alleen mogelijk vanaf het moment dat de klant volledig handelingsbekwaam is.

3. Afwikkeling van het contract

3.1 Servicecentrum: Bij alle vragen wordt de klant ondersteund door het servicecentrum. Dit is bereikbaar via de contactpagina in de service-sectie van de website of via de telefoonnummers die in het impressum worden vermeld, dagelijks binnen de aangegeven tijden.

3.2 Vergoedingen van TUI: a) Voor de prijzen en servicekosten bij de bemiddeling van vliegtickets gelden de volgende bepalingen:
aa) De vermelde en gefactureerde prijzen zijn prijzen van de luchtvaartmaatschappijen die geen commissie of andere vergoeding van de luchtvaartmaatschappijen voor de bemiddelingsactiviteiten van TUI omvatten.
bb) De vergoeding van TUI voor deze bemiddelingsactiviteiten bestaat uitsluitend uit servicekosten die door de klant moeten worden betaald.
cc) De servicekosten voor de bemiddelingsactiviteiten van TUI en voor andere diensten in verband met de boeking van vliegtickets worden, voor zover niets anders is overeengekomen, tijdens het boekingsproces bekendgemaakt en overeengekomen.

b) De servicekosten voor de bemiddeling van andere toeristische diensten, die afzonderlijke diensten zijn, en voor andere activiteiten in opdracht van de klant vereisen een overeenkomst. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een duidelijke melding van TUI tijdens het boekingsproces.

c) De aanspraak van TUI op servicekosten – ook bij de bemiddeling van vluchten – blijft bestaan, zelfs bij prestatieverstoring of wijzigingen, zoals omboeking, naamswijziging, annulering, opzegging of ontbinding van het bemiddelde contract door de aanbieder of de klant. Dit geldt niet als de klant recht heeft op terugbetaling vanwege een schadeclaim wegens gebreken in de adviserende of bemiddelingsactiviteiten van de tussenpersoon.

3.3 Betalingen: a) Bij het sluiten van een contract kan de aanbieder een aanbetaling eisen die in mindering wordt gebracht op de totale prijs van de toeristische dienst. Bij reizen in de zin van §§ 651a ff. BGB mag een aanbetaling alleen worden geëist nadat een zekerheidsschema met de naam en contactgegevens van de klantgeld-verzekeraar van de aanbieder is verstrekt. Verdere betalingen zijn verschuldigd op de overeengekomen data; het resterende bedrag voor reizen dient uiterlijk bij overhandiging of ontvangst van de reisdocumenten te worden voldaan. Afwijkend van het bovenstaande zijn betalingen voor luchtvervoerscontracten doorgaans onmiddellijk verschuldigd bij ontvangst van de bevestiging van de luchtvaartmaatschappij. Hetzelfde geldt voor autoverhuur. Voor autoverhuur dient er rekening mee te worden gehouden dat er extra kosten in rekening kunnen worden gebracht bij huur buiten de openingstijden van het verhuurkantoor, die door de klant ter plaatse moeten worden betaald. Afhankelijk van de geboekte toeristische diensten wordt de betaling geïnd door de aanbieder zelf, door TUI of door een dienstverlener die is aangesteld voor de incasso. Als TUI of een door TUI aangestelde incassodienstverlener de facturering en incasso voor reizen of andere diensten uitvoert, gebeurt dit namens en voor rekening van de aanbieder. Indien TUI door de aanbieder is gemachtigd tot incasso, gelden de bovenstaande bepalingen ook voor annuleringskosten en andere wettelijke of contractuele vorderingen van de bemiddelde aanbieder.

b) Betalingen aan de aanbieders van toeristische diensten kunnen door de klant worden voldaan met TUI Card, VISA, MasterCard en American Express, voor zover deze betaalmiddelen door de aanbieder van de toeristische dienst worden geaccepteerd.

c) Betalingen kunnen ook worden voldaan via SEPA-bankoverschrijvingen van Duitse bankrekeningen.

d) TUI behoudt zich het recht voor om kosten door te berekenen voor terugboekingen als gevolg van mislukte creditcardbetalingen of bankoverschrijvingen.

3.4 Reisplan of reisdocumenten: a) Met betrekking tot de verzending van reisdocumenten verwijzen we naar de desbetreffende bepalingen in de reisvoorwaarden van de betreffende aanbieder, die u vóór de boeking ter beschikking worden gesteld.

b) Luchtvaartmaatschappijen bieden uitsluitend elektronische tickets (e-tickets) aan in plaats van papieren tickets. Gewoonlijk wordt een elektronische boekingscode in tekstvorm (meestal per e-mail) verzonden, die de klant bij het inchecken moet vermelden of tonen in combinatie met een identiteitsbewijs (identiteitskaart of paspoort).

c) Bij hotel- en autoverhuurboekingen worden meestal vouchers verstrekt in de vorm van een reserveringsnummer, dat bij de aanbieder moet worden overlegd.

d) Bij bemiddelde pakketreizen zijn zowel de klant als TUI verplicht de contractuele documenten en andere documenten van de bemiddelde aanbieder met betrekking tot de pakketreis, die door TUI aan de klant worden verstrekt, zoals boekingsbevestigingen, vliegtickets, hotelvouchers, verzekeringspolissen en andere documenten met betrekking tot de bemiddelde pakketreis, op juistheid en volledigheid te controleren, in het bijzonder of deze overeenkomen met de boeking en de bemiddelingsopdracht.

e) Voor zover documenten met betrekking tot de bemiddelde pakketreis niet rechtstreeks door de bemiddelde reisorganisator aan de klant worden verstrekt, worden deze naar keuze van TUI per post of elektronisch verzonden, tenzij de klant recht heeft op een schriftelijke reisbevestiging in overeenstemming met Art. 250 § 6 lid 1 zin 2 EGBGB.

3.5 Contractwijzigingen (omboeking, annulering): a) Na het sluiten van de overeenkomst met de aanbieder van de toeristische dienst zijn de voorwaarden voor door de klant gewenste of geïnitieerde contractwijzigingen (bijv. omboekingen, annuleringen) afhankelijk van de voorwaarden van de betreffende aanbieder. TUI is gerechtigd om alle kosten die voortvloeien uit contractwijzigingen aan de klant in rekening te brengen namens de betreffende aanbieder en deze bedragen te innen of in te houden.

3.6 Verwerking van persoonsgegevens: De persoonsgegevens die u ons verstrekt, worden elektronisch verwerkt en gebruikt en doorgegeven aan de betreffende aanbieder, voor zover dit noodzakelijk is voor de uitvoering van het contract. Alle door u verstrekte persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Duitse en Europese wetgeving inzake gegevensbescherming. Meer informatie over de verwerking van uw gegevens vindt u in onze privacyverklaring op: www.tui.de/Datenschutz.

3.7 Speciale wensen: TUI accepteert speciale wensen alleen om door te geven aan de bemiddelde aanbieder. Voor zover niets anders uitdrukkelijk is overeengekomen, is TUI niet verantwoordelijk voor de vervulling van dergelijke speciale wensen. Deze maken ook geen deel uit van de bemiddelingsopdracht of de boekingsverklaring die door TUI namens de klant aan de aanbieder van een pakketreis wordt overhandigd. De klant wordt erop gewezen dat speciale wensen meestal alleen onderdeel worden van de contractuele verplichtingen van de aanbieder van de pakketreis als deze uitdrukkelijk door de aanbieder worden bevestigd.

4. Reisverzekeringen

4.1 TUI wijst op de mogelijkheid om bij boeking een annuleringsverzekering af te sluiten om het risico van annuleringskosten door de klant te minimaliseren.

4.2 De klant wordt er ook op gewezen dat een annuleringsverzekering doorgaans niet de schade dekt die ontstaat door een - zelfs onvrijwillige - voortijdige beëindiging van de pakketreis na aanvang ervan. Een reisafbreekverzekering moet meestal apart worden afgesloten.

4.3 TUI adviseert verder om bij reizen naar het buitenland te zorgen voor voldoende dekking door een internationale ziektekostenverzekering.

4.4 Bij de bemiddeling van reisverzekeringen wordt de klant erop gewezen dat de verzekeringsvoorwaarden van de bemiddelde reisverzekeringen specifieke contractuele voorwaarden en/of verplichtingen voor de klant kunnen bevatten, in het bijzonder uitsluitingen van aansprakelijkheid (bijv. in het geval van reeds bestaande ziekten), de verplichting tot onmiddellijke annulering in de annuleringsverzekering, termijnen voor het melden van schade en eigen risico’s. De tussenpersoon is niet aansprakelijk voor het geval de bemiddelde reisverzekeraar zich beroept op een uitsluiting van dekking op basis van correct vermelde verzekeringsvoorwaarden, tenzij de tussenpersoon een foutieve opgave heeft gedaan.

5. Rol en verplichtingen van de reisagent met betrekking tot de bemiddeling van luchtvervoersdiensten:

5.1 In overeenstemming met Verordening (EG) nr. 2111/2005 over de opstelling van een gemeenschappelijke lijst van luchtvaartmaatschappijen die een exploitatieverbod hebben in de Europese Unie, is TUI verplicht de klant bij de boeking te informeren over de identiteit van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij. Als bij de boeking de uitvoerende luchtvaartmaatschappij nog niet bekend is, zal TUI de klant informeren over de luchtvaartmaatschappij die waarschijnlijk de vlucht zal uitvoeren. Bij een wijziging van de luchtvaartmaatschappij wordt de klant onmiddellijk op de hoogte gebracht. De gemeenschappelijke lijst van luchtvaartmaatschappijen die een exploitatieverbod hebben in de Europese Unie is beschikbaar op de websites http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_de.htm en www.lba.de.

5.2 Voor de contractuele relatie tussen de klant en de luchtvaartmaatschappij gelden – voor zover van toepassing – de wettelijke bepalingen van het Duitse luchtverkeersrecht, het Verdrag van Warschau en het Verdrag van Montreal en andere toepasselijke internationale verdragen, evenals de verordeningen:

  • Verordening (EG) nr. 261/2004 inzake de rechten van vliegtuigpassagiers

  • Verordening (EG) nr. 2111/2005 over de opstelling van een lijst van luchtvaartmaatschappijen die in de Europese Unie niet mogen opereren, en de informatieplicht met betrekking tot de identiteit van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij

  • Verordening (EG) nr. 1107/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de rechten van personen met een handicap en personen met beperkte mobiliteit bij het reizen per vliegtuig.

5.3 Het wordt de klant ten zeerste aanbevolen om zich over zijn rechten als passagier te informeren via de affiches op luchthavens, de informatie van de luchtvaartmaatschappij of de informatiebladen van het Duitse luchtvaartbureau op www.lba.de.

6. Aansprakelijkheid van TUI

6.1 TUI is niet aansprakelijk voor het succes van de bemiddeling en/of de daadwerkelijke of gebrekenvrije uitvoering van de toeristische dienst door de aanbieder, maar alleen voor de zorgvuldige uitvoering van de bemiddeling met de zorg van een goed koopman.

6.2 TUI doet in redelijke mate zijn best om ervoor te zorgen dat de beschikbare informatie en andere gegevens, met name met betrekking tot prijzen, diensten, boekingsvoorwaarden, beperkingen en tijdschema’s, op het moment van publicatie actueel, volledig en correct zijn. De afzonderlijke gegevens met betrekking tot de toeristische diensten van derden zijn echter gebaseerd op de informatie van de respectieve aanbieders. Een garantie in de zin van § 276 lid 1 zin 1 BGB wordt niet door TUI gegeven.

6.3 Alle aangeboden toeristische diensten zijn beperkt beschikbaar. TUI is niet aansprakelijk voor de beschikbaarheid van een specifieke reisdienst op het moment van de boekingsaanvraag en biedt geen garantie voor beschikbaarheid in de zin van § 276 lid 1 zin 1 BGB.

6.4 TUI biedt geen enkele garantie voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van andere inhoud van derden, met name landkaarten, automatische vertalingen, klantbeoordelingen, redactionele teksten en afbeeldingen van plaatsen en regio’s. Op de website weergegeven geografische gegevens, met name kaartweergaven, dienen alleen ter niet-bindende oriëntatie over de geschatte locatie van het aanbod. Beslissend voor het sluiten van het contract zijn echter uitsluitend de locatiegegevens die tijdens het online boekingsproces en/of in de reisbevestiging worden verstrekt.

6.5 De in de punten 6.2, 6.3 en 6.4 genoemde uitsluitingen zijn niet van toepassing als TUI op de hoogte was van de onjuiste en/of foutieve informatie of dit bij gebruik van de handels- en bedrijfelijke zorgvuldigheid had moeten weten. In dit geval is de aansprakelijkheid van TUI echter beperkt tot opzet of grove nalatigheid.

6.6 TUI is, met uitzondering van gevallen van lichamelijk letsel, alleen aansprakelijk voor schade in gevallen van opzet of grove nalatigheid, voor overgenomen garanties en bij schending van essentiële contractuele verplichtingen (zogenaamde "kardinale verplichtingen"). Bij een nalatige schending van kardinale verplichtingen is de aansprakelijkheid van TUI beperkt tot de contractueel typische en voorzienbare schade, en in ieder geval tot het drievoudige van de waarde van de bemiddelde toeristische dienst.

6.7 TUI is niet aansprakelijk voor het verlies of de vernietiging van reisplannen of reisdocumenten indien deze niet door haar toedoen verloren zijn gegaan tijdens de verzending.

6.8 TUI is niet aansprakelijk voor de gevolgen van overmacht, zoals overheidsmaatregelen, oorlog, binnenlandse onrust, vliegtuigkapingen, terroristische aanslagen, brand, overstromingen, stroomstoringen, ongevallen, stormen, stakingen, uitsluitingen of andere arbeidsconflicten die de diensten van TUI of haar leveranciers beïnvloeden.

6.9 Bij het verstrekken van andere aanwijzingen en informatie, waarvoor TUI niet verplicht is volgens § 651v lid 1 BGB in samenhang met Art. 250 § 1 tot 3 EGBGB, is TUI alleen aansprakelijk voor de zorgvuldige selectie van de informatiebron en voor de juiste doorgifte aan de klant. Een informatieovereenkomst met een contractuele hoofdverplichting tot het verstrekken van informatie komt alleen tot stand bij een uitdrukkelijke overeenkomst. Voor de juistheid van verstrekte informatie is TUI volgens § 675 lid 2 BGB niet aansprakelijk, tenzij er een speciale informatieovereenkomst is gesloten.

6.10 Een eventuele eigen aansprakelijkheid van TUI vanwege schending van bemiddelingsverplichtingen of volgens § 651x BGB blijft onaangetast door de bovenstaande bepalingen.

7. Slotbepalingen

7.1 TUI behoudt zich het recht voor om deze voorwaarden in de toekomst te allen tijde te wijzigen, zonder enige meldingsplicht aan de klant. De huidige versie van deze voorwaarden is beschikbaar op de website. Bij een boeking stemt de klant in met de dan geldende voorwaarden.

7.2 Deze voorwaarden bevatten alle afspraken tussen de klant en TUI met betrekking tot de bemiddelingsovereenkomst en vervangen alle voorgaande afspraken, ongeacht of deze mondeling, elektronisch of schriftelijk zijn gedaan.

7.3 De contractuele relatie tussen de klant en TUI is – ongeacht de nationaliteit van de klant – onderworpen aan het recht van de Bondsrepubliek Duitsland. Voor handelaren, voor personen zonder een algemene bevoegde rechtbank in Duitsland, en voor personen die na het sluiten van de overeenkomst hun woonplaats of gewone verblijfplaats naar het buitenland hebben verplaatst, of waarvan de woonplaats of gewone verblijfplaats op het moment van de aanklacht niet bekend is, is de bevoegde rechtbank Hannover (Duitsland).

7.4 Indien een van de bovenstaande bepalingen ongeldig is of wordt, heeft dit geen invloed op de geldigheid van de overige bepalingen.

7.5 TUI wijst erop dat het bedrijf niet deelneemt aan een vrijwillige geschillenbeslechting voor consumenten. Als een dergelijke consumentenbemiddeling na publicatie van deze bemiddelingsvoorwaarden verplicht wordt voor TUI, zal TUI de consumenten hierover op een geschikte manier informeren.

TUI verwijst voor alle contracten over pakketreizen die in elektronische rechtsverkeer worden gesloten naar het Europese online platform voor geschillenbeslechting: http://ec.europa.eu/consumers/odr.